Hoe fleetmarking een imago kan neerzetten.
Of… verwoesten!

Oeps…

Heb je net een splinternieuwe bus voor je bedrijf aangeschaft. En laat je er een mooi verhaal op aanbrengen in folieletters. Over wie je bent en wat je allemaal doet.

En… dan blijkt het weggegooid geld!

 

Jammer dat er met fleetmarking soms slordig wordt omgesprongen. Vaak is er veel geld uitgegeven om een mooi logo te laten ontwerpen. En is er lang over nagedacht wat er allemaal op de auto moet komen te staan. Maar is er wel echt goed nagedacht? Waar ging het fout?

Neem nou het voorbeeld op de foto: ‘van der HERP bv’. Het gekozen lettertype is een kwestie van smaak, maar de letters zijn zodanig gekruld en zo ‘dicht’ dat de naam op enige meters afstand al niet meer goed leesbaar is.

Ook is de bedrijfsnaam fout gespeld: het moet zijn ‘Van der Herp’. Nu zou je kunnen zeggen dat het ook hier een kwestie van smaak is. Om ‘van der’ en ‘bv’ in onderkast te houden en de naam HERP in kapitalen. Binnen de context van een logo is daar weinig bezwaar tegen. Als je het dan maar overal hetzelfde doet. Dus ook op je briefpapier en ook op het uithangbord boven de zaak. Maar laten we nog even verder kijken op de auto van dit bedrijf.

Het moet dus zijn: ‘LOODGIETERS- EN INSTALLATIEBEDRIJF’. Het koppelstreepje achter ‘loodgieters’ ontbreekt. Minder erg is het gebruik van het &-tekentje: dat doe je eigenlijk niet in een beschrijving, maar wel in een naam (bijvoorbeeld Procter & Gamble). Ogenschijnlijk kleine, maar toch storende foutjes. We richten onze blik wat lager, op dezelfde auto:

Hier weer dezelfde spelfout. Er moet staan: ‘lood- en zinkwerk’ (namelijk een samentrekking van ‘loodwerk’ en ‘zinkwerk’). Er ontbreekt een streepje en ‘zinkwerk’ moet aan elkaar worden geschreven.
Verder valt op dat het woordje ’werk’ lelijk wordt doorsneden door de randen van het portier. Terwijl er voor de belettering in de gele balk meer dan genoeg ruimte was om dit anders op te lossen. Conclusie 1: hier is niet goed over nagedacht. Conclusie 2: Dit installatiebedrijf had waarschijnlijk geen reclamebureau; het gaf een ‘losse opdracht’ aan een beletteringsbedrijf. Of misschien was er wel een reclamebureau, maar dan lette dat niet goed op.

En wat is de rol van de beletteraar?

Je kunt je ook afvragen of een beletteringsbedrijf zomaar alles letterlijk moet plotten en uitsnijden wat de klant aanlevert. Vooral als het gaat om klanten uit de MKB-sfeer (hoewel, we zien ook voorbeelden van grote, gerenommeerde bedrijven die er op hun bedrijfsauto’s een potje van maken). Hoort het eigenlijk niet een beetje bij de ‘zorgplicht’ van een beletteraar, dat hij zijn klanten tijdig waarschuwt? Of anders gezegd: zou het niet een geweldige service zijn, als een beletteraar de garantie kon bieden: ‘Alle woorden die hier in vinylvorm de deur uitgaan, vormen altijd correct Nederlands’?

 

Foutje: ‘Jaargetijden’ moest hier met een hoofdletter

 

Bent u lettermaker? Maak het onderscheid!

Voor een geringe meerprijs zorgt u ervoor dat u uw klanten altijd de perfecte letters en woorden meegeeft. Op hun auto’s, uithangborden of displays. Ze betalen u eenmalig voor die klus, maar vervolgens moeten ze er nog jaren mee doen.
En er komt altijd het moment, dat iemand ze wijst op de fout in hun belettering.

Zou het niet geweldig zijn, als u voortaan u al uw klanten de garantie kunt geven, dat hun bedrijfstekst door een specialist is bekeken en goedgekeurd?
Nog een voorbeeld?

 

Foutje: ‘ELECTROTECHNIEK’ hoort met met een K i.p.v. een C.

 

Extra: pay-offs!

Bovendien kan Artitekst u helpen uw klanten een extra service te bieden.
En wel: het snel bedenken van een originele pay-off, tag-line of, met een bekender woord: slogan.

Zoals Artitekst voor zichzelf bedacht (en gebruikte): ‘Tekst die staat’ en ‘Aan ’n half woord genoeg.’

Meer weten? Bel meteen: 070 – 366.25.76. Of stuur een mailtje. En bied uw klanten vanaf nu een unieke, doeltreffende service.

Terug naar de homepage